niedziela, 14 kwietnia 2013

Lodowe cupcakes

Lodowe cupcakes czyli innymi słowy niebanalny pomysł na podanie lodów :)

Składniki:


Na lodowe babeczki:
  • 1,5 szklanki mrożonych jeżyn
  • 2 szklanki mrożonych malin
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3 łyżki syropu z płatków róży
  • 1 łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • potarta czekolada 
  • kilka jeżyn lub malin

Przygotowanie:

Mrożone owoce miksujemy ze śmietaną, syropem oraz cukrem pudrem, przelewamy do silikonowych foremek na muffinki i wkładamy na ok 40 min do zamrażarki żeby masa lodowa przybrała formę babeczek.

Po tym czasie wyjmujemy lody i przekładamy z foremek na talerzyki (układamy węższą stroną do dołu).

Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dekorujemy nią lody. Następnie posypujemy je tartą czekoladą a ich czubek ozdabiamy jeżyną.



1 komentarz: