czwartek, 4 kwietnia 2013

Kremowa zupa brokułowa

Składniki: 
  • 450 g brokuła 
  • 2 duże marchewki 
  • 1 biała pietruszka 
  • ćwiartka selera 
  • kawałek pora 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki śmietany 
  • sól,pieprz 
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora przekrawamy wzdłuż i siekamy.

Cebulę dajemy w całości, żeby potem można było łatwiej ją wyjąć.

Warzywa zalewamy wodą i gotujemy aż trochę zmiękną. Do gotującego bulionu wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku.

Do kubka odlewamy trochę zupy i rozrabiamy ze śmietaną po czym wlewamy z powrotem
do garnka i całość mieszamy.

Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

1 komentarz: