- 450 g brokuła
- 2 duże marchewki
- 1 biała pietruszka
- ćwiartka selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- sól,pieprz
- groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora przekrawamy wzdłuż i siekamy.
Cebulę dajemy w całości, żeby potem można było łatwiej ją wyjąć.
Warzywa zalewamy wodą i gotujemy aż trochę zmiękną. Do gotującego bulionu wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
Do kubka odlewamy trochę zupy i rozrabiamy ze śmietaną po czym wlewamy z powrotem
do garnka i całość mieszamy.
Gotową zupę miksujemy blenderem. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
super, ale ile tej wody?
OdpowiedzUsuń