czwartek, 11 kwietnia 2013

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Składniki:
na kruche ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki 
  • 200 g masła 
  • 100 g cukru 
  • 2 żółtka 
nadzienie:
  • 5 łyżek dżemu porzeczkowego 
  • 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego 
  • 400 ml śmietany 36% 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 śmietan-fixy 
  • 1 kiwi 
  • 5 dużych truskawek
Przygotowanie:

Składniki na ciasto siekamy nożem i szybko zagniatamy. Następnie owijamy je folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm i wylepiamy nim foremki wcześniej posmarowane tłuszczem.
Pieczemy około 15 minut w temp. 200 º C.

Dżemy podgrzewamy w małych rondelkach. Połowę babeczek napełniamy dżemem porzeczkowym, a połowę brzoskwiniowym.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami, nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.

Owoce kroimy na mniejsze kawałki i układamy na śmietanie w dowolny sposób.



1 komentarz:

  1. śliczne babeczki :)))) wyglądają mega sympatycznie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń