piątek, 19 kwietnia 2013

Muffinki z dżemem brzoskwiniowym

Przepis bazowy na ciasto znalazłam na Kotlet.tv. Od siebie dodałam nadzienie, polewę i ozdoby. Muffinki wyszły idealne - pyszne i puszyste! 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • dżem brzoskwiniowy
  • 400 g punschglasur lub polewa czekoladowa
  • cukrowe konfetti

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy mleko, olej i jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników.

Foremki silikonowe lub papilotki napełniamy do połowy ciastem, na to kładziemy łyżkę dżemu i przykrywamy łyżką ciasta.

Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

Punschglasur podgrzewamy w mikrofali przez 25 sekund. 


Przestygnięte muffinki dekorujemy różową polewą i cukrowym konfetti.

Z podanej porcji wyszło mi 14 muffinek.


4 komentarze: