czwartek, 18 kwietnia 2013

Nadziewane bułeczki

Składniki:
  • 8 kajzerek
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • sałata
  • 1 ogórek
  • 3 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • przyprawa kebab-gyros
Na sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Fileta z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do gyrosa i smażymy na oleju przez około 10 minut.

W między czasie przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, ketchupem i startym czosnkiem.

Liście sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w plasterki, a pomidora w ćwiartki lub dużą kostkę.

Część bułki (około 1 cm) odkrawamy i nacinamy środek, ale najlepiej nie do końca. Przed wypełnieniem bułkę możemy podgrzać w piekarniku lub mikrofali.

Do środka nakładamy sałatę, kurczaka, ogórka, pomidora, kukurydzę oraz sos czosnkowy.


3 komentarze: