Składniki:
ciasto:
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części i wkładamy na około godzinę do zamrażalnika lub na 2 godziny do lodówki.
Masło z żółtkami i cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce sera, wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i kokos. Z białek ubijamy piane i delikatnie mieszamy ją z masą serową.
Jedną część ciasta trzemy na grubym tarle i rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy przygotowaną masę serową, a na wierzch trzemy drugą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180stopni (góra i dół) przez około 60-70 minut.
Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
- 400g mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 250g masła/margaryny
- 100g cukru
- 1kg sera śmietankowego na sernik
- 75g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100g masła/margaryny
- 100g cukru
- cukier waniliowy (16g)
- 3 żółtka
- 6 białek
- cukier puder do posypania
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części i wkładamy na około godzinę do zamrażalnika lub na 2 godziny do lodówki.
Masło z żółtkami i cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce sera, wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i kokos. Z białek ubijamy piane i delikatnie mieszamy ją z masą serową.
Jedną część ciasta trzemy na grubym tarle i rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy przygotowaną masę serową, a na wierzch trzemy drugą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180stopni (góra i dół) przez około 60-70 minut.
Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Kocham serniki :)
OdpowiedzUsuń