poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Sernik chałwowy

Wyśmienite ciasto dla wielbicieli chałwy i sernika :) Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki.  Zdecydowanie wart upieczenia!

Składniki:
na spód:
  • 200g ciastek digestive
  • 80 g masła
na masę serową:
  • 80 dag sera
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 ml śmietany kremówki (30%)
  • 300 g chałwy waniliowej
na polewę:
  • 150 g chałwy
  • 125 ml śmietany kremówki (30 %)
  • płatki migdałów

Przygotowanie:


Ciasteczka kruszymy wałkiem lub w blenderze, a następnie powstały proszek mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę (u mnie średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy równomiernie masę ciasteczkową i odstawiamy do lodówki.

W tym czasie ucieramy ser z cukrem, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlewamy śmietanę, wsypujemy mąkę oraz ziarenka wanilii i miksujemy do połączenia składników. Chałwę kroimy na małe kawałki i szpatułką mieszamy ją z masą serową. Całość wylewamy na spód ciasteczkowy.

Piekarnik nastawiamy na temp. 170 stopni. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, natomiast na środkową formę z ciastem.

Pieczemy około 70 minut. Studzimy przez godzinę w uchylonym piekarniku.

Chałwę rozdrabniamy ( najlepiej w blenderze), mieszamy ze śmietaną i podgrzewamy przez krótką chwilę, cały czas mieszając.

Przestygnięty sernik polewamy polewą, dekorujemy migdałami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

3 komentarze:

  1. wow, kradnę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie wygląda , aż nie mozna oderwac od niego wzroku , karmel, kremówka i sernik - wszystko to co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, zdecydowanie warty :) Robiłam go, jest obłędny!

    OdpowiedzUsuń