Składniki:
na spód:
- 200g ciastek digestive
- 80 g masła
- 80 dag sera
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 ml śmietany kremówki (30%)
- 300 g chałwy waniliowej
- 150 g chałwy
- 125 ml śmietany kremówki (30 %)
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy wałkiem lub w blenderze, a następnie powstały proszek mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę (u mnie średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy równomiernie masę ciasteczkową i odstawiamy do lodówki.
W tym czasie ucieramy ser z cukrem, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie wlewamy śmietanę, wsypujemy mąkę oraz ziarenka wanilii i miksujemy do połączenia składników. Chałwę kroimy na małe kawałki i szpatułką mieszamy ją z masą serową. Całość wylewamy na spód ciasteczkowy.
Piekarnik nastawiamy na temp. 170 stopni. Na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, natomiast na środkową formę z ciastem.
Pieczemy około 70 minut. Studzimy przez godzinę w uchylonym piekarniku.
Chałwę rozdrabniamy ( najlepiej w blenderze), mieszamy ze śmietaną i podgrzewamy przez krótką chwilę, cały czas mieszając.
Przestygnięty sernik polewamy polewą, dekorujemy migdałami i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
wow, kradnę kawałek!
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda , aż nie mozna oderwac od niego wzroku , karmel, kremówka i sernik - wszystko to co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńOj tak, zdecydowanie warty :) Robiłam go, jest obłędny!
OdpowiedzUsuń