sobota, 13 kwietnia 2013

Makaron z szynką i papryką

Grunt to z niczego wyczarować coś i to danie jest właśnie tego przykładem :) Wystarczy 30 minut, parę składników i odrobina chęci, aby stworzyć pyszny i sycący obiad.

Składniki:
  • 300 g makaronu świderki
  • 200 g szynki (u mnie delikatesowa z kurcząt)
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia
  • sól,pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu.

Cebulę, szynkę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek ścieramy na tarce.

W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy szynkę, paprykę i czosnek. Smażymy około 15 min, aż papryka zmięknie.

Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.


1 komentarz:

  1. mniam, lubię takie szybkie dania, w tygodniu planuję coś podobnego

    OdpowiedzUsuń