- 200g mąki pszennej
- 200g zmielonych orzechów laskowych
- 200g cukru
- 200g margaryny
- 4 jajka
- cukier waniliowy (16g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki likieru orzechowego
- 10 łyżek mleka
- czekolada nugatowa (100g)
- margaryny na posmarowania formy
- bułka tarta
Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wsypujemy orzechy i stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy likier orzechowy oraz 5 łyżek mleka i miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy z 5 łyżkami mleka. Gotową polewą dekorujemy babkę.
wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńczy aromat likieru jest wyczuwalny?
raczej nie, taka ilość likieru jedynie podkreśla smak orzechów :) babka jest naprawdę pyszna, polecam :)
Usuń