czwartek, 25 kwietnia 2013

Babka orzechowa

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 200g zmielonych orzechów laskowych
  • 200g cukru
  • 200g margaryny
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy (16g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru orzechowego
  • 10 łyżek mleka 
  • czekolada nugatowa (100g)
  • margaryny na posmarowania formy
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wsypujemy orzechy i stopniowo dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy likier orzechowy oraz 5 łyżek mleka i miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę. Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Czekoladę rozpuszczamy z 5 łyżkami mleka. Gotową polewą dekorujemy babkę.

2 komentarze:

  1. wygląda niezwykle apetycznie :)
    czy aromat likieru jest wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie, taka ilość likieru jedynie podkreśla smak orzechów :) babka jest naprawdę pyszna, polecam :)

      Usuń