wtorek, 16 kwietnia 2013

Calzone z pieczarkami, żółtym serem i salami

Składniki:
ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml ciepłego mleka
sos:
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • oregano, czosnek granulowany
farsz:
  • 300g pieczarek
  • 150g salami
  • 250g sera żółtego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • pieprz, sól
dodatkowo:
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na około 5 minut przed końcem smażenia dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i salami. Doprawiamy do smaku.

Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem i przyprawami. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy przygotowany farsz, posypujemy startym serem i zlepiamy jak pieroga.

Gotowe calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem i nakłuwamy widelcem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 20 min.

2 komentarze: