ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 250 ml ciepłego mleka
sos:
Przygotowanie:
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżeczki ketchupu
- oregano, czosnek granulowany
- 300g pieczarek
- 150g salami
- 250g sera żółtego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- pieprz, sól
- 1 jajko
Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na około 5 minut przed końcem smażenia dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i salami. Doprawiamy do smaku.
Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem i przyprawami. Ciasto dzielimy na 6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy przygotowany farsz, posypujemy startym serem i zlepiamy jak pieroga.
Gotowe calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem i nakłuwamy widelcem . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 20 min.
Wygląda przesmacznie! Koniecznie muszę zanotować sobie przepis:)
OdpowiedzUsuńpoezja!
OdpowiedzUsuń