poniedziałek, 13 maja 2013

Mini pavlova

Pierwszy, ale zdecydowanie nie ostatni raz piekłam bezy - już uwielbiam ten deser!:) W połączeniu z bitą śmietaną i świeżymi owocami smakują wyśmienicie. Ja przed nałożeniem śmietany posmarowałam jeszcze każdą bezę łyżeczką nisko słodzonego dżemu truskawkowego, jednak jeżeli nie macie akurat w domu dżemu lub po prostu nie macie na niego ochoty to spokojnie możecie ten krok pominąć - pavlova i tak będzie pyszna!

Składniki:
  • 4 duże białka 
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g truskawek
  • 125 g borówek
  • dżem truskawkowy

Przygotowanie:


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy po łyżce cukru pudru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i całość delikatnie mieszamy.

Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Od kubka lub miseczki (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć bezy) odrysowujemy kółka w równych odstępach. Nakładamy na nie pianę. Mi z podanej porcji składników wyszło 6 bez.

Pieczemy przez 30-35 minut w temp. 150ºC. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.

Każdą beze smarujemy łyżeczką dżemu, nakładamy porcję bitej śmietany i dekorujemy 
owocami.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  2. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czekamy na więcej przepisów

    OdpowiedzUsuń