Składniki:
- galaretka truskawkowa
- mały jogurt naturalny
- 1/4 l śmietany 30%
- 1 łyżka cukru
- 3 g żelatyny
- kilka kropel aromatu waniliowego
- granat
- kilka łyżek dżemu truskawkowego
Przygotowanie:
Rozpuścić żelatynę w odrobinie wody. Śmietanę zagotować razem z rozpuszczoną żelatyną, następnie zdjąć z palnika, dodac aromat (może być także wanilia). Masę wlać do salaterek lub foremek. Czekając aż zastygnie przygotowujemy drugą warstwę deseru.
Gotujemy 250ml wody. Po zagotowaniu rozpuszczamy galaretkę. Gdy ostygnie miksujemy z jogurtem. Nakładamy na zastygniętą panna cottę. Po zastygnięciu całego deseru wyciągamy go z foremek i ozdabiamy sosem z granatem.
fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis na deser, ja polecam w wersji z wiśniami :) np z dżemem wiśniowym (np z pińczowa) i wiśniowa galaretką
OdpowiedzUsuń