Składniki na 2 pizze o średnicy 30 cm:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 7g drożdży instant
- 2 łyżki oleju
- 150g przecieru pomidorowego
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 250g żółtego sera
- 250g pieczarek
- 2 filety z kurczaka
- 300 g brokuła (ja użyłam mrożonego)
- sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
Przygotowanie:
Wszystkie
składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy przez kilka minut aż powstanie
gładka kula. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W
tym czasie przygotowujemy składniki, które ułożymy na swojej pizzy. Pieczarki
kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Fileta pokrojonego w kostkę mieszamy w misce z przyprawą do
gyrosa i smażymy na oleju przez
około 10 minut. Brokuła kroimy w małe kawałki, a żółty ser ścieramy na tarce.
Przecier
mieszamy z wodą i ziołami.
Ciasto
dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około
30cm. Powstałe placki smarujemy przygotowanym
sosem pomidorowym i posypujemy żółtym serem. Następnie układamy resztę
dodatków.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 18 min.
mniam :P poproszę kawałek :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto po 18 minutach jest jeszcze surowe
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń